Werken en studeren

Werken en studeren: Bijbaantje naast je studie

Veel studenten werken naast hun studie, aangezien alleen de studiefinanciering bij lange na niet voldoende is om jezelf te onderhouden. Het is verstandig om rekening te houden met hoeveel je mag bijverdienen, omdat er de mogelijkheid is dat je studiefinanciering minder wordt. Volgens de IB-groep mag je als student naast je studiefinanciering maximaal 13.362,53 euro bijverdienen per jaar (dit wordt ook wel het normbedrag genoemd). Daarbij is het natuurlijk goed om te weten wat wel en wat niet mee telt als loon.

De volgende opbrengsten worden meegeteld voor de berekening van het normbedrag:

 • Het belastbare loon (kun je vinden op je loonstrookje)
 • Wajonguitkering
 • Belastbaar inkomen uit box 2
 • Belastbaar inkomen uit box 3
 • Winst uit eigen onderneming
 • Wezenpensioen

De volgende opbrengsten tellen niet mee voor de berekening van het normbedrag

 • Een uitkering in het kader van de Algemene Nabestaandenwet
 • Huursubsidie
 • Kinderbijslag
 • Alimentatie
 • Inkomsten in een periode waarin er geen studiefinanciering en/of OV-kaart is ontvangen
 • Studiefinanciering
 • Uitkeringen op grond van de Wet werk en bijstand(WWB) of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)
 • Huursubsidie
 • Loterijprijzen

Werken en studeren: Relevante werkervaring opdoen naast je studie
Wanneer je je extra wilt ontwikkelen in je vakgebied, is het waardevol om relevante werkervaring op te doen dat bijdraagt aan je kennis en vaardigheden. Wat je leert tijdens jouw studie kun je dan direct toepassen in de praktijk. Een combinatie van studeren en werken vraagt om veel discipline en inzet van jezelf en daarom in het belangrijk dat je gemotiveerd bent en je goed bent in het maken van een planning.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te werken naast je studie. Je kunt natuurlijk een deeltijdopleiding volgen. Daarbij volg je in totaal een of twee dagen per week colleges. Meestal in de avond of in de weekenden is ook een mogelijkheid. Bovendien kun je ervoor kiezen om een duale opleiding te volgen, waarbij je betaald werk combineert met je studie. Aanvankelijk start je met een theoretisch jaar en vervolgens wissel je een half jaar studeren af met een half jaar werken. Op deze manier breng je direct je opgedane kennis in de praktijk en doe je tijdens je studie zeer relevante werkervaring op. Dit is een pre wanneer je straks gaat solliciteren! Voor aankomende studenten die geen vierjarige HBO opleiding willen of kunnen doen, is er de het ‘associate degree programma’. Dit programma is vooral bedoeld voor werkenden die verder willen studeren, havisten of mbo-ers, waarbij er in twee jaar gewerkt en gestudeerd wordt. Bezitters van dit diploma kunnen direct doorstuderen naar het eindniveau van de hbo-bacheloropleiding en het diploma is internationaal erkend. Verder kun je er ook voor kiezen om afstandsonderwijs te volgen, zoals een studie volgen bij een instelling bij de LOI, NTI of Open Universiteit. Je kan dan zelfstandig studeren waarbij je geregeld opdrachten inlevert en tentamens maakt via de computer of per post. Tot slot is er de mogelijkheid om cursussen of losse onderdelen van je studie via contractonderwijs te volgen, als aanvulling op je werk. Daarbij kun je kiezen uit de onderwerpen die nuttig en relevant zijn voor je functie.

Categoriën:

Artikelen
Geen Reacties op “Werken en studeren”

Geef een reactie