IB Groep / DUO

Wie of wat zijn de IB Groep?

De IB Groep heeft een bekende naam in Nederland. Maar wat zijn de missies en werkzaamheden van de IB Groep? Lees hier onder meer.

Missie IB Groep

De IB Groep is een zelfstandig bestuursorgaan dat is gehuisvest in Groningen. De IB Groep is in 1994 opgericht toen de Informatiseringsbank een zelfstandig orgaan werd. De IB Groep beheert de informatie van studies en opleidingen die Nederlandse studenten ondergaan. Dit zelfstandige bestuursorgaan opereert in dienst van de Nederlandse overheid met het doel om onderwijswetten en -regelingen op het gebied van informatiebeheer en financiering uit te voeren.

Taken IB Groep

Naast het beheren van informatie, zorgt de IB Groep er voor dat studenten een studiefinanciering en een lening kunnen aanvragen. Op die manier kunnen Nederlandse studenten hun studie iets makkelijker bekostigen en hoeven geldkwesties geen ultieme rol te spelen om te willen studeren in het hoger onderwijs.

De IB Groep verzorgt ook een ov-studentenkaart, waarmee studenten gedurende hun studie gratis of met korting kunnen reizen met het openbaar vervoer. Oorspronkelijk zijn de studiefinanciering, oftewel een aanvullende beurs, en de ov-studentenkaart een lening. Maar wanneer studenten hun studie binnen zeven jaar afronden, wordt de lening omgezet in een gift.

De IB Groep neemt studenten het proces van aanmelding, selectie en plaatsing in het hoger onderwijs uit handen. Studenten hoeven zich dus niet zelfstandig in te schrijven bij een hogeschool of universiteit. De IB Groep fungeert daarmee als bemiddelaar tussen de educatieve instellingen en de studenten.

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

De IB Groep is per 1 januari 2010 samen met de Centrale Financiƫn Instellingen opgegaan in de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De fusie heeft als doel om een nog krachtiger uitvoeringsorgaan in het onderwijs te worden. Studenten kunnen voor het beheren van hun eigen informatie zowel op de algemene website van de Dienst Uitvoering Onderwijs als op een vernieuwde website van de IB Groep terecht.

Categoriƫn:

Handige weetjes
Reageren is niet meer mogelijk.