Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Binnenkort studeren? En vraag je je af of je recht hebt op studiefinanciering? Wat betreft het recht hebben op een studiefinanciering valt er een opdeling te maken in HBO en WO studenten enerzijds en Mbo studenten anderzijds. Daarom zullen beide hieronder besproken worden. Lees ook over de opbouw van studiefinanciering.

HBO en WO studenten

Wanneer je een opleiding volgt aan een hogeschool of universiteit en je hebt de Nederlandse nationaliteit, dan heb je recht op studiefinanciering. Het dient om een voltijd- of duale opleiding aan een HBO instelling of Universiteit te gaan. Daarnaast dien je minimaal 18 jaar oud te zijn en tot en met de maand waarin je 34 wordt kun je studiefinanciering ontvangen. Mocht je nog geen 18 jaar zijn, maar al wel beginnen met je opleiding, dan heb je recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal dat volgt op de begindatum van je studie (Bron: IB Groep).

Mbo studenten

Wanneer je een opleiding volgt aan een Mbo instelling, dan dien je aan nagenoeg dezelfde voorwaarden te voldoen als een WO of HBO student. Echter maakt de IB Groep onderscheid naar de verschillende opleidingen en opleidingsniveaus. Voor de specifieke voorwaarden verwijzen wij je door naar de site van de IB Groep

Stage en studiefinanciering in het buitenland

Wanneer je in het buitenland stage gaat lopen, dan heb je nog steeds recht op studiefinanciering. De studiefinanciering zal nog steeds maandelijks op je rekening gestort worden, mits je blijft ingeschreven bij een voltijdopleiding in Nederland en je studie of stage in het buitenland onderdeel blijft uitmaken van de opleiding die je in Nederland volgt. Voor meer informatie over studiefinanciering en stage lopen in het buitenland, bekijk de site van de IB Groep.

Categoriƫn:

Featured, Studiefinanciering

7 Reacties op “Wie heeft er recht op studiefinanciering?”

 1. M. Dohmen zegt:

  hoe lang heb je recht op een basisbeurs

 2. jheppener zegt:

  geachte mevrouw of meneer
  Ik wil graag weer gaan studeren wil de opleiding maatschappelijk medewerker zorg gaan doen.
  Maar het liefst een thuis studie kan je dan ook een studiefinanciering daar voor krijgen of kan het alleen met een bol opleiding

  vriendelijk groet
  jheppener

 3. Jolanda zegt:

  Mijn dochter gaat na de vakantie naar een MBO opleiding ze is 16 jaar. Nu moet ze van alles aanschaffen waaronder een laptop. Ik heb een alleenstaande ouder uitkering, hebben wij recht op tegemoetkoming?

 4. Franzenne Rosel zegt:

  Hoi,
  Ik heb een vraagje ik woon op Aruba maar ik kom in november om MBO te volgen mijn vraag is kan ik studiefinaciering direct krijgen of pas in januari?

 5. Catharina H0ek zegt:

  Heeft een Duits meisje dat in Den Haag studeert, recht 0p studiefinanciering van Nederland?
  0f, welke financiele hulp dan 00k?
  Dank U!

 6. voskuil zegt:

  mijn dochter is nu 17 word in februari 18 krijgt zij een studiefinaciring

 7. Amador Rossen zegt:

  Geachte heren/dames,
  Mijn zoon gaat volgend jaar een opleiding volgen bij de IVA Business school te Driebergen.
  Als het goed is heeft hij dan een diploma VMBO-T en is hij zeventien jaar,hij zal dus gebruik moeten maken van een studie financiering en moet op kamers in Driebergen.
  Hoe gaan wij dit bewerkstelligen ?
  Graag een reactie.
  Met vriendelijke groet,
  A.J.S. Rossen

Geef een reactie