Slim geld

Slim met je geld omgaan tijdens je studietijd

Als student heb je zware tijden. Studiekosten, woonkosten en uiteraard wil je de nodige drankjes in de stad blijven pakken. Gelukkig bestaat de studiefinanciering van de IB Groep. Echter kun je op verschillende manieren met je geld omgaan. In dit artikel kun je lezen hoe je als student verstandig met je geld kunt omgaan.

Kosten heb je beter in de hand dan inkomsten
Let altijd op de kosten die je maakt. Snijden in kosten is gemakkelijker dan extra geld aanwenden. Daarom is het niet onverstandig om bij te houden waar jij het meeste geld aan uitgeeft. Het is overdreven om altijd bij te houden hoeveel je uitgeeft, maar probeer het eens een maand vol te houden om inzichtelijk te krijgen waar voor jou de grootst kosten zitten. Zorg dat je weet wat je maandelijk nodig hebt om rond te komen. Komt dit bedrag aan geld ook maandelijks binnen? Daarnaast kun je snijden in posten die je te hoog vindt. Zo kan het blijken dat je te veel geld uitgeeft aan lunches. Probeer dit dan minder te doen, of in ieder geval goedkoper. Het klinkt suf, maar inzicht in je kosten is essentieel. Tot slot dien je speciaal aandacht te besteden aan kosten als verzekeringen. Veel studenten hebben ongemerkt te veel verzekeringen lopen. De zorgverzekering is wettelijk verplicht, dus daar kom je niet onderuit. Verder is een inboedelverzekering, een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Let goed op de tarieven, deze kunnen zeer verschillen. Bij verzekeringen is de hoofdregel dat je enkel dat verzekert dat je bij verlies niet zelf zou kunnen betalen.

Als je leent, doe het verstandig
Wanneer je veel kosten hebt en je hebt voor jezelf bepaald dat deze kosten niet te reduceren zijn, dan dien je evenveel (of meer) inkomsten te hebben. Mocht je salaris van je bijbaantje aangevuld met de studiefinanciering niet voldoende zijn, dan kun je overwegen om te lenen. Geld lenen is op zich niets mis mee. Doe het weloverwogen en op de meest voordelige manier. De meest goedkope manier om te lenen voor een student is bij de IB Groep. Wat je in ieder geval dient te voorkomen is dat je rood staat. Je kunt beter iets bijlenen bij de IB Groep en niet rood staan, dan niet bijlenen bij de IB Groep en wel rood staan. Rood staan is namelijk vele malen duurder. Banken rekenen al snel een procent of 16, de rente bij de IB Groep ligt ruim 12 procent lager. En zoals je tegenwoordig in vele reclames kunt zien: Geld lenen kost geld. Dus als je leent, kies de goedkoopste optie (geld lenen bij de IB Groep).

Mocht je overigens geen geld nodig zijn, dan is het niet onverstandig om een zogenaamde nullening aan te gaan. Wanneer je hier gebruik van maakt, dan kun je gratis gebruik maken van je OV-kaart in het geval je geen recht meer hebt op een studiebeurs. Een nullening houdt in dat je nul euro per maand leent waarmee je geen schuld opbouwt waar je vanzelfsprekend ook geen rente hoeft te betalen. Echter ‘leen’ je wel, dus kun je aanspraak maken op de OV-jaarkaart.

Naast lenen bij de IB Groep zijn er natuurlijk ook andere opties voor verstandig lenen. Denk hierbij aan lenen bij de baas. Werkgevers mogen tegen een laag tarief geld lenen aan hun werknemers. Dit zal goedkoper zijn dan de bank, maar duurder dan bij de IB Groep. Naast een rentevoordeel, geniet de IB Groep indien mogelijk nog steeds de voorkeur. Lenen bij de baas kan tevens tot complexe situaties leiden en de IB Groep is als schuldeiser niet de meest vervelende.

De belastingdienst
Als student is de belastingdienst je gunstig gestemd. Wanneer je niet te veel verdient met je bijbaantje kun je afgedragen loonbelasting terugvragen. Je werkgever betaalt namelijk loonbelasting wat in veel gevallen bij een bijbaantje onterecht is. Dit kun je als student aan het eind van het jaar terugvragen. Op je jaaroverzicht, welke je werkgever verplicht is om jou te leveren, staat dit bedrag vermeld.

Daarnaast kun je van je belastingdienst nog meer voordelen krijgen wanneer je student bent. Studenten verdienen over het algemeen niet veel en hebben daarom in veel gevallen recht op een bijdrage van de overheid. Denk hierbij aan de zorg- en huurtoeslag. Voor de zorgtoeslag mag in 2009 je inkomen niet hoger zijn dan € 32.502 per jaar wanneer je boven de 18 bent. Voor de huurtoeslag mag je huur niet hoger zijn dan € 631,73 per maand. Wanneer je jonger bent dan 23 dan ligt deze grens op € 348,99 per maand. Daarnaast geldt een inkomensgrens van € 20975,- per jaar wanneer je alleen bent, en € 28.475,- als je samenwoont. Bij de zorgtoeslag kun je rekenen op ongeveer 57 euro per maand, de huurtoeslag ongeveer 65 euro per maand. Er zit bij de huurtoeslag wel een addertje onder het gras: je dient zelfstandig te wonen. Veel studenten wonen op kamers en komen hierdoor niet in aanmerking voor een huurtoeslag. Echter, de toeslagen kunnen een leuke aanvulling zijn op je inkomsten, waar je na de aanvraag niet veel meer voor hoeft te doen. Kun je toch je telefoonrekening maandelijks betaald krijgen!

Ouders
Wellicht nog belangrijker dan de Belastingdienst: je ouders. Onder bepaalde voorwaarden kunnen je ouders jouw levensonderhoud als aftrekpost gebruiken. Dit is dus een win-win situatie voor jou en je ouders. De voorwaarden voor deze regeling kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Categoriën:

Artikelen, Featured
Geen Reacties op “Slim geld”

Geef een reactie