Maximale Lening Berekenen

Studiefinanciering: wat is de maximale lening die ik kan krijgen?

Iedere student van 18 jaar en ouder die studeert aan een Mbo, Hbo of universiteit heeft vier jaar lang recht op studiefinanciering. Dit is een lening van de overheid die bij het behalen van je diploma onder bepaalde voorwaarden wordt omgezet in een gift. De hoogte van deze studiefinanciering hangt onder andere af van de situatie. Hier lees je hoe je je maximale lening kunt berekenen.

Een thuiswonende student ontvangt minder dan een uitwonende student. Maar ook het inkomen van de ouders speelt hierbij een rol. Daarnaast is er een (klein) verschil tussen Mbo-studenten enerzijds en Hbo-, en universitaire studenten anderzijds.

Als thuiswonende Mbo-student kun je in 2011 maandelijks, inclusief de maximale lening, € 549,- lenen, ervan uitgaande dat je recht hebt op de volledig aanvullende beurs van bijna € 309,- per maand.

Daarentegen heb je als uitwonende Hbo-student in 2011 maximaal € 937,- te besteden, inclusief maximale lening en volledig aanvullende beurs van € 243,-, wanneer je daar aanspraak op maakt. Deze maximale lening is ook inclusief het collegegeldkrediet, iets wat voor Mbo-studenten niet beschikbaar is en waarmee het jaarlijkse collegegeld betaald kan worden.

Er is dus een behoorlijk verschil tussen de thuiswonende- en de uitwonende Hbo-student, maar daar staat tegenover dat de kosten voor uitwonende studenten ook veel hoger zijn.

Een deel van de studiefinanciering is, zoals gezegd, een tijdelijke gift: de prestatiebeurs. Wanneer je binnen tien jaar afstudeert, wordt dit bedrag omgezet in een gift. Het restant blijft staan. Hoewel er wel degelijk rente over dit restant moet worden betaald, zijn de voorwaarden veel gunstiger dan wanneer je het bedrag bij een bank zou lenen. Zo heb je na je afstuderen eerst een aanlooptijd van twee jaar en bouw je daarna in maximaal 15 jaar je schuld af.

Wil je precies weten op welk bedrag je sowieso recht hebt als je gaat studeren, en hoeveel je daarnaast maximaal kunt lenen? Klik dan hier en bereken je maximale lening.

Let op: later zul je ondanks de gunstige voorwaarden je lening wel terug moeten betalen. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel studiefinanciering je maandelijks nodig denkt te hebben. Want: geld lenen kost geld.

Categoriën:

Artikelen
Reageren is niet meer mogelijk.