Studeren in het buitenland

Een studie volgen in het buitenland, waarom? Studeren in het buitenland, een bachelor, een master of zelfs een volledige studie, dat is een ervaring van onschatbare waarde! Dit is zowel op academisch vlak, als voor je persoonlijke ontwikkeling een kans die je leven sowieso doet verrijken en het staat natuurlijk uitstekend goed op je CV! Het is een heel avontuur, dus hier alvast wat tips voor een goede voorbereiding.

Informeer allereerst goed naar de mogelijkheden en ga bij jezelf te rade wat je graag wilt. Wil je een volledige studie in het buitenland volgen, een bachelor, een master, of je promotie?

Zoek informatie op het internet en ga in gesprek met ervaren studenten. Er zijn ook vaak bijeenkomsten voor studeren in het buitenland gepland op jouw onderwijsinstelling.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees dan de goede redenen hieronder even door!

 • Het is een unieke kans in deze periode van je leven! Wanneer je straks uiteindelijk een baan hebt, kinderen hebt of een hypotheek, dan ben je toch gebonden en is het simpelweg moeilijker om zo’n beslissing te maken.
 • Het is een unieke ervaring omdat je veel nieuwe mensen leert kennen van allerlei nationaliteiten die je leven doen verrijken. Je leert letterlijk een andere wereld kennen door het daadwerkelijk verblijven in een ander land en een andere cultuur. Het is niet te vergelijken met even op vakantie gaan. Het stelt je in staat om met andere ogen naar je eigen leven in Nederland te kijken.
 • Het is een spannend avontuur. Je moet een hoop regelen en je zien te redden in een nieuwe omgeving. Daardoor worden je sociale vaardigheden aangescherpt. Waarschijnlijk word je hiervan sterker en wijzer. Daarnaast leer je jezelf en je eigen cultuur beter kennen waardoor je minder gaat oordelen en gaat relativeren. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van oplossingen voor problemen waarmee ze geconfronteerd worden.
 • Tot slot toont onderzoek aan dat werkgevers internationale ervaring een pre vinden. Dit onderscheidt je van andere sollicitanten zodat jouw kansen worden vergroot op een baan. Vaak vinden afgestudeerden die in het buitenland gestudeerd hebben een hoger salaris en sneller een baan.

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk de studiefinanciering mee te nemen naar het buitenland. Informeer hier naar bij de ib-groep. Je dient wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen, die vooral te maken hebben met de duur van je studie in het buitenland en de kwaliteit van de studie die je wilt gaan volgen. Daarnaast stellen de Nederlandse overheid en de Europese Unie beurzen beschikbaar voor studenten die in het buitenland willen studeren. Overigens zijn er ook allerlei bedrijven en stichtingen die beurzen beschikbaar stellen. Het is wel zo dat het hier veelal om het volgen van een master gaat. Bij het volgen van een bachelor in het buitenland, zijn er helaas minder mogelijkheden voor het ontvangen van een beurs. Indien je een beurs wilt aanvragen, wil de verstrekker van de beurs vaak een begroting van je zien. Houd hier dus rekening mee! Verder kun je altijd naast je studie een bijbaantje zoeken, voor extra inkomsten en is het collegegeld in het buitenland vaak een stuk lager dan in Nederland.

Categoriën:

Carrière

2 Reacties op “Studeren in het buitenland”

 1. m.jonker-meijer zegt:

  Hoe gaat het als mijn dochter een studie voor lerares wil volgen in Antwerpen en zij een WW-uitkering heeft. Hoe gaat het uwv en het duo hier mee om?

  Mag zij studeren in het buitenland met een uitkering in Nederland

  Hoe zit dit met de sollicitatieplicht?

  Wordt het inkomen van de ww-uikering gerekend als inkomsten evenals als dit met een bijbaantje het geval is.

 2. Miranda Cremer zegt:

  Goede middag, Ik zou graag willen weten of mijn kinderen recht hebben de basis beurs (ong. 300 Euro)(renteloos) in het buitenland te ontvangen. Ze volgen een studie in Egypte en het ouderlijk inkomen ligt beneden de minimum loongrens.
  Alvast bedankt voor de moeite.

Geef een reactie