Reiskostenvergoeding

Het waarom en hoe van de reiskostenvergoeding

Wanneer je gaat studeren en je hebt de leeftijd van 18 bereikt, dan zul je een gecompenseerd worden in je reiskosten door middel van de OV jaarkaart. Deze reiskostenvergoeding is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hieronder vind je de uitzonderingen voor studenten die geen reiskostenvergoeding krijgen.

Reiskostenvergoeding: Studenten van 16 en 17 jaar

Studenten van het MBO hebben een lagere leeftijd dan studenten van het HBO of WO. Echter geldt een reiskostenvergoeding voor studenten vanaf de leeftijd van 18 jaar. Dit resulteert er in dat MBO studenten de middelbare school hebben verlaten en desondanks twee jaar zelf voor de reiskosten dienen op te draaien. In het kabinet is hier een discussie over geweest en men heeft besloten om zestien en zeventien jarige MBO studenten geen reiskostenvergoeding te geven. Deels heeft dit besluit te maken met het feit dat door de huidige economische neergang veel studenten kiezen om door te studeren. Dit kost de overheid extra geld, geld dat niet gereserveerd wordt voor de eventuele reiskostenvergoeding. Daarnaast werd een regeling als de reiskostenvergoeding gezien als moeilijk uitvoerbaar.

Reiskostenvergoeding: OV jaarkaart na basisbeurs

Wanneer je geen recht meer hebt op de basisbeurs zul je het recht op de OV jaarkaart ook verliezen. Echter, wanneer je als student gebruik maakt van de rentedragend geldlening behoud je het recht op de OV jaarkaart nog wel. Om alsnog recht te maken op een reiskostenvergoeding in de vorm van een OV jaarkaart is het daarom een algemeen toegepaste methode om een zogenaamde nullening aan te gaan. Je activeert de rentedragende lening, maar leent nul euro. Hierdoor bouw je geen schuld op, maar behoud je wel de reiskostenvergoeding in de vorm van je OV jaarkaart.

Categoriƫn:

OV Jaarkaart
Reageren is niet meer mogelijk.